Реєстрація Забули пароль?
Головна Новини Он-лайн замовлення публікації Видання Контакти
Публікації в виданнях України    
 

Новини

ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ
ТА ФОНДОВОГО РИНКУ

РОЗ'ЯСНЕННЯ
16.03.2010 м. Київ № 5
Про порядок застосування пункту 14 статті 2, статті 35 та частини сьомої статті 38 Закону України "Про акціонерні товариства" щодо повідомлення про проведення загальних зборів акціонерного товариства

Роз'яснення затверджено (згідно з рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 16 березня 2010 року N 307)

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку відповідно до пункту 23 частини другої статті 7 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" роз'яснює порядок застосування пункту 14 статті 2, статті 35 та частини сьомої статті 38 Закону України "Про акціонерні товариства" щодо повідомлення про проведення загальних зборів акціонерного товариства.

Пункт 14 статті 2 Закону України "Про акціонерні товариства" (далі - Закон) визначає повідомлення акціонерам як повідомлення, що містить передбачену законом та статутом акціонерного товариства інформацію і направляється адресату листом з описом вкладення та повідомленням про вручення.

Частиною першою статті 35 Закону передбачено, що у разі скликання загальних зборів акціонерного товариства письмове повідомлення про проведення загальних зборів акціонерного товариства та їх порядок денний надсилається кожному акціонеру, зазначеному в переліку акціонерів, складеному в порядку, встановленому законодавством про депозитарну систему України. При цьому, згідно з абзацом другим частини першої статті 35 Закону, письмове повідомлення про проведення загальних зборів та їх порядок денний надсилається акціонерам персонально у спосіб, передбачений статутом акціонерного товариства, у строк не пізніше ніж за 30 днів до дати їх проведення. Повідомлення розсилає особа, яка скликає загальні збори, або особа, яка веде облік прав власності на акції товариства у разі скликання загальних зборів акціонерами.

Абзацом першим частини сьомої статті 38 Закону передбачено, що акціонерне товариство не пізніше ніж за 10 днів до дати проведення загальних зборів повинно повідомити акціонерів, згідно із статутом, про зміни у порядку денному. При цьому відповідно до пункту 12 частини другої статті 13 Закону статут товариства повинен містити відомості про спосіб повідомлення акціонерів про зміни у порядку денному загальних зборів. Крім того, абзацом другим частини сьомої статті 38 Закону передбачено, що публічне акціонерне товариство також надсилає повідомлення про зміни у порядку денному фондовій біржі (біржам), на якій це товариство пройшло процедуру лістингу.

Отже, як слідує з абзацу другого частини першої статті 35 Закону та з абзацу другого частини сьомої статті 38 Закону, передбачений статутом спосіб повідомлення акціонерів про проведення загальних зборів та їх порядок денний, а також про зміни у порядку денному загальних зборів повинен забезпечувати надсилання персонального письмового повідомлення кожному акціонеру. Згідно з абзацом першим частини першої статті 35 Закону перелік акціонерів, які повідомляються про проведення загальних зборів та їх порядок денний, складається відповідно до законодавства про депозитарну систему України. Одним із обов'язкових реквізитів реєстру власників іменних цінних паперів або зведеного облікового реєстру, а також анкет в системі депозитарного обліку (системі реєстру) є місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання (для фізичних осіб).

Таким чином, Законом прямо передбачено, що спосіб повідомлення акціонерів про проведення загальних зборів акціонерного товариства та їх порядок денний, а також про зміни у порядку денному має бути передбачений статутом товариства. Враховуючи зазначене, акціонерне товариство може передбачити в статуті спосіб повідомлення про проведення загальних зборів та їх порядок денний, а також про зміни у порядку денному, який може відрізнятися від способу, передбаченого пунктом 14 статті 2 Закону. Передбачений статутом спосіб персонального повідомлення про проведення загальних зборів та їх порядок денний, а також повідомлення про зміни у порядку денному повинен бути однаковим для всіх акціонерів та передбачати щонайменше надсилання акціонерам засобами поштового зв'язку повідомлення на адресу їх місцезнаходження (місця проживання). Статут акціонерного товариства також може передбачати додаткові способи повідомлення акціонерів.

Голова Комісії Сергій Петрашко
Повернутись