Реєстрація Забули пароль?
Головна Новини Он-лайн замовлення публікації Видання Контакти
Публікації в виданнях України    
 

Новини

ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ
ТА ФОНДОВОГО РИНКУ

РІШЕННЯ
27.04.2010 м. Київ № 500
Щодо стабілізації ситуації з питань розкриття інформації Суб’єктами розкриття в загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів (www.stockmarket.gov.ua)

Вивчивши ситуацію щодо доступу Суб’єктів розкриття до індивідуальної сторінки у глобальній інформаційній мережі Інтернет Загальнодоступної інформаційної бази даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів (www.stockmarket.gov.ua),

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку
В И Р І Ш И Л А :

  1. Схвалити лист до емітентів цінних паперів та саморегулівних організацій фондового ринку щодо стабілізації ситуації з питань розкриття інформації Суб’єктами розкриття в загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів (www.stockmarket.gov.ua) (додається).
  2. Адміністративно-господарському департаменту (М. Горяйнов) забезпечити оприлюднення листа на офіційному сайті Комісії.
  3. Управлінню із забезпечення діяльності Голови Комісії, організації роботи засідань Комісії та міжнародних зв’язків (Н.Піскун) забезпечити опублікування цього рішення в офіційних друкованих виданнях Комісії.
  4. Члену Комісії В.Петренку направити лист особі, уповноваженій Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку на розміщення інформації в загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів - ДУ «АРІФРУ».
  5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на члена Комісії В.Петренка.

Голова Комісії Дмитро Тевелєв
Протокол засідання Комісії
від 27.04.2010 № 16
Емітентам цінних паперів

Саморегулівним організаціям
на фондовому ринку

ЛИСТ
Щодо стабілізації ситуації з питань розкриття інформації Суб’єктами розкриття в загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів (www.stockmarket.gov.ua)

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку вивчивши ситуацію щодо доступу Суб’єктів розкриття до індивідуальної сторінки у глобальній інформаційній мережі Інтернет Загальнодоступної інформаційної бази даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів (www.stockmarket.gov.ua), інформує.

Відповідно до вимог Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19 грудня 2006 року №1591, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 5 лютого 2007 року за № 97/13364 (зі змінами) (далі – Положення №1591) дія цього Положення поширюється на емітентів, які здійснили відкрите (публічне) розміщення цінних паперів, а також на відкриті (публічні) акціонерні товариства, які здійснили перше закрите (приватне) розміщення акцій. Дія цього Положення не поширюється на емітентів державних цінних паперів, інвестиційних сертифікатів.

Відповідно до вимог пункту 1.7 розділу І Положення щодо порядку взаємодії осіб, що зобов'язані розкривати інформацію на фондовому ринку, з особою, уповноваженою Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку на розміщення інформації в загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів, затвердженого рішенням Комісії від 21 грудня 2006 року № 1658, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 5 лютого 2007 р. за №95/13362 (далі – Положення №1658) Суб'єкти розкриття – емітенти цінних паперів, які зобов'язані розкривати Інформацію на фондовому ринку у відповідності до вимог Положення №1591.

Слід враховувати, що з 1 червня 2010р. набудуть чинності зміни до Положення №1658 відповідно до яких до Суб’єктів розкриття будуть віднесені особи, які зобов'язані розкривати Інформацію на фондовому ринку у відповідності до вимог Положення про порядок складання та розкриття інформації компанією з управління активами про результати діяльності та розрахунок вартості чистих активів інститутів спільного інвестування (пайових та корпоративних інвестиційних фондів), затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 01.08.2002 № 216, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21.08.2002 за № 697/6985 (зі змінами).

Рішенням Комісії від 26 жовтня 2006 року №1289 визначено особою, уповноваженою Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку на розміщення інформації в загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів, Державну установу "Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України" (далі – Уповноважена особа).

Пунктом 1.2. Положення №1658 визначено, що Загальнодоступна інформаційна база даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів - інформаційний ресурс, у якому Уповноважена особа розміщує Інформацію отриману від Суб'єктів розкриття (емітенти), після отримання ними Реєстраційного коду.

Пунктом 1.4. Положення №1658 визначено, що Інформація підлягає розміщенню у Загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів та у Стрічці новин відповідно до вимог Положення №1591.

Для розміщення Інформації у Загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів Суб'єкт розкриття (емітент) відправляє Повідомлення зі своєї Індивідуальної сторінки. Для доступу до Індивідуальної сторінки Суб'єкт розкриття (емітент) використовує Реєстраційний код.

Реєстраційний код Суб'єкт розкриття отримує від Уповноваженої особи, після процедури реєстрації, шляхом заповнення ним Ідентифікаційного бланка.

Суб'єкту розкриття (емітенту) необхідно провести роботу для перевірки достовірності інформації, що була зазначена під час процедури реєстрації у ідентифікаційному бланку самого Суб'єкта розкриття, зокрема:

  • прізвище, ім'я, по батькові керівника Суб'єкта розкриття;
  • найменування посади керівника Суб'єкта розкриття;
  • телефон керівника Суб'єкта розкриття;
  • прізвище, ім'я, по батькові контактної особи, відповідальної за взаємодію з Уповноваженою особою;
  • телефон контактної особи;
  • адрес електронної пошти Суб'єкта розкриття, на яку здійснюватиметься відправлення повідомлень від Уповноваженої особи.

У випадку виникнення, під час роботи з Суб'єктом розкриття (емітентом), сумніву щодо правомірності використання Реєстраційного коду Уповноважена особа має право вживати додаткових заходів щодо ідентифікації Суб'єкта розкриття відповідно до пункту 3.5. Положення №1658. Такими заходами з боку Уповноваженої особи можуть бути письмові та усні запити, факсограми, електроні листи, направлені згідно реквізитів зазначених Суб'єктом розкриття в Ідентифікаційному бланку.

Уповноважена особа, у разі виникнення сумніву щодо правомірного використання Реєстраційного коду Суб'єктом розкриття повідомляє Суб'єкт розкриття про вжиття заходів із запобігання використанню Реєстраційного коду третіми особами.

За нерозміщення, розміщення не в повному обсязі інформації та/або розміщення недостовірної інформації у загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів інформації відповідно до вимог Положення №1591 несе відповідальність емітент цінних паперів (Суб'єкт розкриття).

Емітентам цінних паперів (Суб'єктам розкриття) також необхідно звернути увагу на дотримання вимог пункту 3.5 Положення №1658 в частині вжиття Суб'єктом розкриття (емітентом) всіх необхідних заходів щодо нерозголошення Реєстраційного коду з метою запобігання використанню Реєстраційного коду третіми особами.

Якщо Суб'єкти розкриття (емітенти) користуються на договірних засадах послугами третіх осіб (реєстраторів, аудиторів, консалтингових фірм, приватних осіб) з підготовки змісту Інформації, яка буде розміщена Суб'єктами розкриття (емітентами) в Загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів (www.stockmarket.gov.ua), вони мають враховувати у своїй роботі наступне: відповідно до «Порядку розкриття інсайдерської інформації» затвердженого рішення Комісії від 22.07.2008 року №792 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 17.09.2008 р. за №867/15558 (далі – Рішення №792), до інсайдерської інформації належить інформація, яка визначена рішенням Комісії від 21.11.2006 №1344 "Про визначення інформації, яка належить до інсайдерської", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23.01.2007 за №50/13317 (далі – Рішення №1344), до моменту її офіційного оприлюднення шляхом, передбаченим законодавством. Це рішення поширюється на інсайдерів та осіб, які не є інсайдерами, але володіють інсайдерською інформацією і знають чи повинні знати, що ця інформація надійшла від інсайдера.

Відповідно до Рішення №792 емітенти або професійні учасники ринку цінних паперів, які здійснюють операції з цінними паперами емітента, повинні вести облік осіб, які мають доступ до інсайдерської інформації, шляхом відображення персональних даних про таких осіб, а також дати отримання інсайдерської інформації та її виду.

Облік осіб, які мають доступ до інсайдерської інформації, повинен включати відображення інформації про інформування цих осіб щодо внесення даних про них до обліку та щодо наслідків розголошення або використання неоприлюдненої інформації.

За незаконне використання інсайдерскої інформації передбачена відповідальність відповідно до статті 232 Кримінального кодексу України.

Враховуючи вищезазначене, Суб'єкти розкриття (емітенти) особисто розміщують Інформацію в Загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів (www.stockmarket.gov.ua) відповідно до вимог Положення №1658.

Голова Комісії Дмитро Тевелєв
Повернутись