Реєстрація Забули пароль?
Головна Новини Он-лайн замовлення публікації Видання Контакти
Публікації в виданнях України    
 

Новини

Щодо функціонування програмного забезпечення "Система правового електронного документообігу" (СПЕД) з 01.01.2019 року

Згідно з новими нормами Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок», внесеними законом № 2210-VIII від 16.11.2017 року, які набирають чинності 01.01.2019 року, з цього дня запроваджуються декілька видів діяльності з надання інформаційних послуг на фондовому ринку, серед них - діяльність з подання звітності та/або адміністративних даних до НКЦПФР.

Закон України «Про цінні папери та фондовий ринок», з урахуванням внесених змін, не вимагає від учасників фондового ринку при поданні інформації та/або адміністративних даних до НКЦПФР в обов'язковому порядку користуватися послугами особи, яка здійснює діяльність з подання звітності та/або адміністративних даних до НКЦПФР.

Відповідно до затверджених НКЦПФР змін до Положення про подання адміністративних даних та інформації у вигляді електронних документів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, затвердженого рішенням НКЦПФР від 13.05.2011 №492 (зміни станом на 17.12.2018 знаходяться на реєстрації в Міністерстві юстиції України), інформація та адміністративні дані мають подаватися до НКЦПФР учасниками фондового ринку самостійно або через особу, яка здійснює діяльність з подання звітності та/або адміністративних даних до НКЦПФР.

Відповідно до затверджених НКЦПФР змін до Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням НКЦПФР від 03.12.2013 №2826 (зміни станом на 17.12.2018 знаходяться на реєстрації в Міністерстві юстиції України), інформація має подаватися до НКЦПФР емітентами цінних паперів самостійно або через особу, яка здійснює діяльність з подання звітності та/або адміністративних даних до НКЦПФР.

Програмне забезпечення "Система правового електронного документообігу" (далі - СПЕД) забезпечує можливість саме самостійного подання учасниками фондового ринку інформації та адміністративних даних до НКЦПФР.

Проте, відповідно до змін до Положення про подання адміністративних даних та інформації у вигляді електронних документів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, затвердженого рішенням НКЦПФР від 13.05.2011 №492, НКЦПФР буде здіснювати підключення програмно-технічних комплексів учасників фондового ринку до програмно-технічного комплексу НКЦПФР відповідно до технічного регламенту, визначеного окремим документом нормативно-технічного характеру. За наявною інформацією, проект відповідного технічного регламенту встановлює ідентичні технічні вимоги щодо організації підключення до програмно-технічного комплексу НКЦПФР для учасників фондового ринку та осіб, які здійснюватимуть діяльність з подання звітності та/або адміністративних даних до НКЦПФР. Тобто, очікується, що підключення до програмно-технічного комплексу НКЦПФР буде технічно складним та витратним процесом.

В умовах, що склались, програмне забезпечення СПЕД буде функціонувати в звичайному режимі, а ТОВ "Емкон" - забезпечувати технічну підтримку користувачів СПЕД, до моменту набрання чинності технічного регламенту, який має затвердити НКЦПФР.

Повернутись