Реєстрація Забули пароль?
Головна Новини Он-лайн замовлення публікації Видання Контакти
Публікації в виданнях України    
 

Новини

ДЕРЖАВНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ
ТА ФОНДОВОГО РИНКУ

РІШЕННЯ
20.10.2009 м. Київ № 1232
Про затвердження роз’яснення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку «Щодо порядку застосування статті 41 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» в частині надання емітентами цінних паперів особливої інформації про зміну складу посадових осіб»

Відповідно до пункту 23 статті 7 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні»

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку
В И Р І Ш И Л А :

  1. Затвердити роз’яснення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку «Щодо порядку застосування статті 41 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» в частині надання емітентами цінних паперів особливої інформації про зміну складу посадових осіб».
  2. Управлінню організаційного забезпечення роботи Голови Комісії та міжнародних зв’язків (Н.Піскун) забезпечити опублікування цього рішення відповідно до вимог законодавства України.
  3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на члена Комісії Бурмаку М.О.

Голова Комісії Сергій Петрашко
Протокол засідання Комісії
від 20.10.2009 року № 41

РОЗ'ЯСНЕННЯ

від 20.10.2009 № 14

Щодо порядку застосування статті 41 Закону України «Про цінні папери та
фондовий ринок» в частині надання емітентами цінних паперів
особливої інформації про зміну складу посадових осіб

Відповідно до пункту 23 частини другої статті 7 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку надає роз'яснення щодо необхідності надання емітентами цінних паперів особливої інформації про зміну складу посадових осіб емітента у разі призначення або звільнення осіб, що виконують обов'язки посадових осіб емітента тимчасово, та щодо кола посадових осіб, які вважаються такими відповідно до законодавства та інформація щодо яких підлягає розкриттю.

Обов'язковість надання особливої інформації емітентами цінних паперів встановлено статтею 41 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок", відповідно до якої Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку встановлює строки, порядок та форми подання особливої інформації про емітента.

Пунктом 6 глави 2 розділу ІІ Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19 грудням 2006 року № 1591 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 5 лютого 2007 р. за № 97/13364 (далі - Положення), встановлено, що до інформації про зміну складу посадових осіб емітента відноситься інформація про звільнення або призначення посадових осіб емітента, які вважаються такими відповідно до законодавства.

Примітка до статті 364 Кримінального кодексу України визначає, що службовими особами є особи, які постійно чи тимчасово здійснюють функції представників влади, а також обіймають постійно чи тимчасово на підприємствах, в установах чи організаціях незалежно від форми власності посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов'язків, або виконують такі обов'язки за спеціальним повноваженням.

Згідно з пунктом 1.2 Порядку застосування норм пункту 15.4 статті 15 Закону України «Про погашення зобов'язань платників податків перед бюджетними та державними цільовими фондами», затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 19.03.2001 р. № 113, посадові особи - це фізичні особи, які постійно чи тимчасово здійснюють функції представників влади, а також обіймають постійно чи тимчасово на підприємствах, в установах чи організаціях незалежно від форми власності посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов'язків, або виконують такі обов'язки за спеціальним повноваженням.

Відповідно до частини другої статті 23 Закону України «Про господарські товариства» посадовими особами органів управління товариства визнаються голова та члени виконавчого органу, голова ревізійної комісії, а у товариствах, де створена наглядова рада товариства, - голова та члени ради наглядової ради товариства.

Відповідно до пункту 2 статті 89 Господарського кодексу України посадовими особами товариства визнаються голова та члени виконавчого органу, голова ревізійної комісії (ревізор), а у разі створення ради товариства (спостережної ради) - голова і члени цієї ради.

Відповідно до пункту 15 частини першої статті 1 Закону України «Про акціонерні товариства» посадові особи органів акціонерного товариства - фізичні особи - голова та члени наглядової ради, виконавчого органу, ревізійної комісії, ревізора акціонерного товариства, а також голова та члени іншого органу товариства, якщо утворення такого органу передбачено статутом товариства.

Отже, чинне законодавство ототожнює поняття «службова особа» та «посадова особа».

Частинами третьою, четвертою та п'ятою пункту 1 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про хабарництво» передбачено, що організаційно-розпорядчі обов'язки - це обов'язки по здійсненню керівництва галуззю промисловості, трудовим колективом, ділянкою роботи, виробничою діяльністю окремих працівників на підприємствах, в установах чи організаціях незалежно від форми власності. Такі функції виконують, зокрема, керівники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, державних, колективних чи приватних підприємств, установ і організацій, їх заступники, керівники структурних підрозділів, їх заступники, особи, які керують ділянками робіт.

Адміністративно-господарські обов'язки - це обов'язки по управлінню або розпорядженню державним, колективним чи приватним майном. Такі повноваження в тому чи іншому обсязі є у начальників планово-господарських, постачальних, фінансових відділів і служб, завідуючих складами, магазинами, майстернями, ательє, їх заступників, керівників відділів підприємств, відомчих ревізорів та контролерів тощо.

Особа є службовою тоді, коли вона здійснює відповідні функції чи виконує обов'язки постійно, тимчасово або за спеціальним повноваженням, за умови, що зазначені функції чи обов'язки покладені на неї правомочним органом або правомочною службовою особою.

Таким чином, емітенти цінних паперів зобов'язані відповідно до пункту 1 глави 3 розділу ІІ Положення розкривати особливу інформацію:

  • про звільнення або призначення голови та членів виконавчого органу (правління), голови ревізійної комісії, голови та членів ради товариства (спостережної ради), головного бухгалтера емітента (а за його відсутності - посадових осіб, які мають право підпису фінансових документів) інших посадових осіб емітента, які вважаються такими відповідно до законодавства;
  • про звільнення або призначення посадових (службових) осіб, що виконують обов'язки посадових осіб емітента тимчасово (крім випадків, коли призначення посадової (службової) особи виконуючою обов'язки пов'язане з відпусткою, відрядженням, хворобою посадової (службової) особи, яка безпосередньо займає відповідну посаду).

Голова Комісії Сергій Петрашко
Протокол засідання Комісії
від 20.10.2009 року № 41
Повернутись